ההגדרה של דלת או שער כוללת בתוכה גם את מסגרת הדלת/שער, גם את החלק הנייד שהוא כנף הדלת /שער וגם את הפרזול . מסגרת הדלת /שער כוללת משקוף , שהוא החלק האופקי העליון ומזוזות שהן 2 החלקים האנכיים של המסגרת .
הציר בו משתמשים בדלתות ושערים הוא אלמנט בצורת מוט עגול , המכיל בתוכו מכלולים המסוגלים להסתובב בכיוונים הפוכים .הציר משמש גם לחיבור כנף הדלת למסגרת והוא מעניק לדלת את האפשרות להיפתח ולהיסגר . בדרך כלל לכנף של דלת מחברים 2 צירים – עליון ותחתון .לעיתים יש צורך לחבר 3 צירים (ציר אמצעי או עליון נוסף ) .הדבר נעשה כאשר מדובר בדלת או שער כבדים או דלת פעילה מאד שנסגרת /נפתחת פעמים רבות כגון בכיתות לימוד , מעבדות ,חדרי שירותים וכו' .
נבחר להתרכז ב-2 סוגי צירים נפוצים בעבודות מסגרות .
צירים עם אוזניים (כנפיים) וצירי ספר .
צירי אוזן הנקראים גם צירי כנף מיועדים לדלתות פח ושערים .חיבור הציר לכנף הדלת ולחלק האנכי של מסגרת הדלת (מזוזה ) נעשה בריתוך .הם נקראים צירי אוזן כיוון שלציר מחוברות כנפיים .הכנפיים ממוקמות אחת מעל השניים . כנף אחת של הציר מחוברת לכנף הדלת וכנף שנייה מחוברת למסגרת הדלת .
צירי ספר מיועדים בדרך כלל לדלתות פח קלות ועדינות יותר . גם הם עשויים מאלמנט אנכי סובב , אליו מחוברות 2 כנפיים . אלא שכאן הכנפיים של הציר ממוקמות באותו גובה , מקבילות זו לזו ונפתחות /נסגרות זו כלפי זו בתנועה המזכירה פתיחה וסגירה של ספר ומכאן שמם . החיבור שלהם לכנף הדלת ולמשקוף נעשה ברוב המקרים באמצעות ברגים .
בתמונות שלפנינו מימין לשמאל (בנייד מלמעלה למטה ) : ציר ספר לדלת פח או עץ , ציר כנף לריתוך עם פין , ציר כנף כפולה לפתיחה דו כיוונית .
בתמונות שלפנינו מימין לשמאל (בנייד מלמעלה למטה ): דוגמה לציר כנף מרותך לשער ולמסגרת , ציר כבד עם כנף כפולה לשערים כבדים , דוגמה לצירים כבדים לשער מותקנים בשטח .