בענף הבנייה מושקעים מאמצים רבים על מנת לתכנן מבנים שיעמדו בסטנדרטים הגבוהים ביותר. קיימות תקנות מדוקדקות לבנייה על כל שלביה מהעלייה על הקרקע דרך הקונסטרוקציה ועד עבודות הגמר. אין ספק שפנייה לאנשי מקצוע מומחים תסלול עבורכם את הדרך להצלחה וגם יש חשיבות רבה לשימוש בחומרי בניין איכותיים הקריטיים למניעת ליקויים עתידיים – איטום, עמידות, יציבות.
על מה יש לשים דגש בבחירת חומרי בניין איכותיים לתהליך בנייה ללא דאגות וביצועים טובים בשטח? לפניכם טיפים מרכזיים בבחירת החומרים שמשחקים תפקיד משמעותי.
תקציב זה סוד הקסם
קטגוריית חומרי הבניין מגוונת מאוד ותלוי בסוג החומר, אופן השימוש בו והמותג בו משתמשים וכל אלה משפיעים על העלות הכוללת.
כאשר ניגשים לתוכנית הבנייה חלק בלתי נפרד הוא להתכונן מבחינה תקציבית ולתמחר נכון כל שלב לרבות השימוש בחומרי בניין הנכללים אף הם באומדן פרויקט הבנייה.
חשוב לא להתפשר על איכות על אף מגבלות תקציביות, כיוון שזול יכול לעלות ביוקר ולהעדיף חומרים בעלי שם עולמי להשגת התוצאות הטובות ביותר. כמובן שהתקציב מגלם גם שימוש בכמויות ובחומרים משלימים וכן באמצעים שונים להפקת המקסימום מהחומרים – כלי בניין למיניהם. אפשר להשוות מחירים בכל קטגוריות ולבחון על פי השיקולים יתרונות וחסרונות לשימוש בכל חומר במהלך הפרויקט. לאחר שבחנתם את כל החומרים האפשריים הבסיסיים והאקסטרות הגדירו תקציב מראש ייעודי לרכישת ושימוש בחומרי בניין.
לא מתחילים בלי שבודקים תו תקן
לתו תקן יש תפקיד קריטי באישור בשימוש בחומר. הוא ניתן רק לחומרים שמאושרים לשימוש ועמדו בתנאים השונים בין אם מדובר בתגובה לשריפה, משקל החומר ביחס לבניין, חומרי בניין ירוקים מקבלים תו תקן לכך שהם נחשבים ידידותיים לסביבה ואינה פוגעים בה ועוד.
חשוב שחומרי הבניין יישאו תו תקן ישראלי שניתן על ידי מכון התקנים הישראלי (מתי). כל חומר מסומן בתו התקן שקיבל וניתן לאתר את פרטיו ומשמעותו באתר של מכון התקנים וכן את ההיתר שלפיו ניתן תן התקן. התקן מצביע על עמידות, בטיחות, איכות כאשר במכון התקנים פועלת מעבדה שבודקת את החומרים השונים ומבצעת בדיקות לפי סוג החומר, בנייה, שלד, גמר, משקל, שחיקה ועוד פרמטרים קריטיים לשימוש בחומרים אלה.
התקנים ניתנים למגוון רחב של חומרים כמו תערובת בטון, חומרי בניין המוספים לבטון, גבס, צמנט, טיח, חיפויים, בלוקים לבנייה ועוד. בין היתר, נבדקים החומרים בבדיקת קרינה, חוזק, התנגדות תרמית ספיגות נימית, משקל מרחבי, עמידה בסביבה ימית ועוד. כל חומר ומה שחשוב לבחון לגביו עד השגת התקן המבוקש.
הקטגוריות שעושות הבדל
בכל פרויקט בנייה בוחנים אילו חומרי בניין יידרשו לאיזה שלב במהלך בניית המבנה. החלוקה לקטגוריות קריטית כי לעיתים התקציב הוא מודולארי ורב שלבי, כך שמשחררים תקציב בכל שלב לרכישת חומרי בניין לאותו שלב בנייה והכנת התשתית לקראת השלב הבא.
חומרי בניין מסווגים לפי קטגוריות מרכזיות כמו חומרי בניין קרמיים דוגמת בטון ומלט, חומרי בניין מתכתיים וחומרי בניין פלסטיים כמו למשל, פי וי סי, גומי, פוליסטרן. כמו כן, ישנם דבקים לתעשייה, יריעות, חומרי הגנה, חומרי דיוס ועיגון וציוד וחומרי עזר שנלווים לרכישת חומרי הבניין ויש לקחת בחשבון בעת הרכישה וההכנה של כל שלב בפרויקט. על מנת לא לפספס חומרי בניין בכל קטגוריה או שלב, יש להעריך את התקדמות הבנייה אך ליצור רשימה (צ'ק ליסט) מוכנה של כל החומרים הנדרשים ולבחון היכן ניתן לרכוש את כולם במקום אחד מרוכז, ששם דגש על איכות, חומרים שעומדים בתקנים ויוכל לבצע אספקה מהירה.