עריכה : אינג' ב. אילן
לשיפוע הגג יש חשיבות רבה במיוחד כשמדובר בגגות קלים כגון גגות מפח איסכורית או גגות מפנלים מבודדים .
המטרה העיקרית של יצירת שיפועים בגגות קלים (וגם בגגות מסוגים אחרים כמו גגות בטון ) היא הרחקת מי הגשמים במהירות מהגג . מים שעומדים בגגות עלולים לגרום לחלודה , לחלחל וליצור נזקי רטיבות ולכן חשוב שלאחר גשם הגג יישאר ללא מים עומדים באף נקודה במיוחד בגגות קלים ממתכת .
בגגות קלים מפח או פנלים מבודדים השיפוע המומלץ הוא 6- 5 אחוז הכוונה היא שעל כול מטר אורך צריך לתת ירידה של 5- 6 ס"מ בחיפוי הגג .לדוגמה : אם המרחק האופקי (קו אווירי ) , בין הרכס לקצה הגג הוא 10 מטר אזי הפרש הגובה בין רכס הגג (המקום הגבוה ) לבין תחתית הגג צריך להיות לפחות 50-60 ס"מ . לעניין זה חשיבות מכרעת ככול ששטח הגג גדול יותר . אגב , באזורים בהם יש שלגים מומלץ לתכנן שיפועים הרבה יותר גדולים .
ככול שהשיפוע של הגג גדול יותר הפרש הגובה בין חלקו העליון של הגג (רכס הגג) לתחתית הגג יהיה גדול יותר וגם יופעלו יותר כוחות רוח אופקיים על הגג . כמו כן , נקבל זרימת מים גבוהה יותר בתעלות הניקוז .כאשר שיפוע הגג מתון מידי , מים יזרמו באיטיות ואף עשויים לעמוד על הגג במקומות שיש שקיעות קטנות בפח ולהפוך עם הזמן לחלודה .יש לזכור שהרוחות מביאות עימן לכלוך ,אבק וחול שמצטברים על הגגות בעיקר בתקופות יבשות . ככול ששיפוע הגג מתון מידי יותר חול ואבק יצטברו על הגג במיוחד באזור החפיפות ואזורי הרכס , באזור מחברי הפח ובכול מקום בו יש בליטות בגג .עם בוא הגשמים עשוי אותו אבק וחול להפוך לבוץ ולהיתקע באותן נקודות ולזרז היווצרות חלודה .כמו כן , ככול שהשיפוע נמוך מידי עלולים לחדור מים כאשר הגשם מלווה ברוחות חזקות, בעיקר בכול אותן נקודות בהן יש חפיפות כמו ברכס הגג ובמקומות בהם יש הארכות וחפיפות בפח . באופן כללי מומלץ לשטוף ולנקות גגות קלים מאבק ולכלוך וכן לנקות תעלות ומרזבים לפני בוא הגשמים .
אם כן , ניתן לסכם ולומר ששיפוע תקין בגג בהחלט יכול להאריך את חיי הגג ולמנוע חדירה של רטיבות ונזקים נלווים .
בתמונות שלפנינו ניתן לראות נזקים בגג כתוצאה מתכנון שיפוע מתון מידי .